Heb uw naaste lief als uzelf.

 

De schriftgeleerden waren driftig met Jezus in gesprek, toen één van hen leergierig aan Hem vroeg: “Wat is van alle geboden het belangrijkste gebod?”
En in plaats van dat Jezus Zijn favoriet koos uit de tien geboden, was dit Zijn antwoord: “Het voornaamste is: ‘Luister, Israël! De Heer, onze God, is de enige Heer; heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en heel uw ziel en met heel uw verstand en met al uw kracht.’ En het op één na belangrijkste is dit: ‘Heb uw naaste lief als uzelf.’ Er zijn geen geboden belangrijker dan deze.” (Marcus 12:28-31)

Onze God is een God van Liefde. Dat heeft Hij zó hoog in het vaandel staan, dat dit voor Hem alles overstijgt.
Om die Liefde te ontvangen moeten we bij Hem beginnen. Het begint met de keuze om Hem te volgen en te dienen. Hij, de God van Israël, de Enige God. Buiten Hem om bestaat er geen Liefde. Al denken mensen vaak dat we het vanuit onszelf bezitten, maar wat laat de praktijk meestal het ongelijk zien.

Wat mensen vaak zien als liefde, is zonder uitzondering een emotie, waaronder vaak voorwaarden aan ten grondslag liggen. Steeds vaker zien we vandaag de dag hoe het woord ‘liefde’ misbruikt wordt om tal van zonden goed te praten, zoals vrije seks met wisselende partners en het aangaan van relaties met iemand van hetzelfde geslacht. Het mag en moet allemaal in naam der liefde, en oh wee als je daar iets op tegen hebt!
Maar ook een pedofiel praat zijn gevoelens voor kinderen goed onder het mom ‘liefde’, zo ook de moslimterrorist die anderen de dood injaagt voor afgod Allah.

Het is niet voor niets dat Jezus benadrukt dat God liefhebben, het allerbelangrijkste is. Zonder Zijn aanwezigheid in ons persoonlijke leven, missen wij het kompas der Liefde volkomen.

Daarop noemt Jezus nog een tweede gebod, die Hij, naast het liefhebben van God, het belangrijkste vindt.
Heb uw naaste lief als uzelf.

Het kwam in mijn hart hierover te schrijven, omdat zoveel mensen al dan niet bewust worstelen met dit korte zinnetje. En persoonlijk is dit ook in mijn leven een grote worsteling. Want wat als je jezelf helemaal niet liefhebt?

De zorginstellingen kunnen de vraag van zoveel gebroken mensen niet eens bijbenen. En in mijn beleving leggen de kerken vooral erg de nadruk op ‘Heb uw naaste lief’ om daarbij het laatste, maar zo essentiële stukje, te vergeten. Vaak nog even benadrukt door de tekst uit Romeinen 12:10:  ‘Acht de ander hoger dan uzelf’.
Mensen voelen zich in een onhoudbare spagaat gedrukt, door aan de ene kant de roep tot het zorgen voor de ander, en aan de andere kant de wereldse cultuur die het eigen IK als het belangrijkste acht. Ik kan mij nog de talloze keren herinneren dat er binnen de GGZ instellingen op gehamerd werd om “de kracht in mijzelf te zoeken”. Wat ik toen al niet begreep, want ik was daar juist omdat ik het zelf niet meer kon..

Heb de ander lief als uzelf.
Wat zei Jezus daarvoor ook alweer? Het begint bij het liefhebben van God. Zonder Hem geen kompas in ons leven. Zonder Hem maakt onze zondige en gebroken natuur haar eigen invullingen. Dan vallen we ten prooi aan ernstige minderwaardigheidsgevoelens of een krachtig egoïsme.
Wat ik in al die jaren therapie en worstelen met mijzelf geleerd heb, is dat die twee dichterbij elkaar liggen dan je zou denken. Doordat ik continu bezig was alles persoonlijk op te vatten en met mijzelf in worsteling te zijn, had ik geen werkelijke ruimte voor de ander. Ik had anderen vooral nodig om mijzelf aan overeind te houden.

Heb de ander lief als uzelf.
Het is God die wil, die EIST van jou, dat jij jezelf leert liefhebben. Dat jij jezelf op de plaats zet die jou toekomt. Niet te laag, niet te hoog, maar precies goed. Want alleen dan kun jij wat voor een ander betekenen. Alleen dan ben jij krachtig inzetbaar binnen Gods Koninkrijk.

Jouw waarde ligt in het feit dat God jou als uniek persoon gemaakt heeft. Hij bedacht jou, wilde jou en maakte jou naar Zijn beeld. Om een innige, liefdevolle relatie met jou te hebben. Geen koude afstandelijkheid, zoals je in alle religies over de wereld zult terugvinden. Helaas ook binnen het Christendom. Je hoeft niet eerst aan allerlei regels te voldoen om waarde te hebben in Zijn ogen. Je bént waardevol, omdat Hij jou gemaakt heeft. Wij, mensen, de kroon op Zijn schepping. Neem je plaats in, als mens en strijder in een wereld waarin de geestelijke oorlog wreder is dan ooit.
Dan kun je er zijn voor je naaste. Dat zijn allereerst je broeders en zusters binnen de Gemeente van God. En daarnaast de mensen die God in jouw leven voorbij laat komen. Acht de ander hoger dan uzelf. Dat is geen kruipmentaliteit, maar het zien van dezelfde waarde bij een ander, zoals bij jezelf. Respect hebben voor de ander, omdat hij of zij óók gemaakt en gewild is door de Vader.

Heb uw naaste lief als uzelf.
Breng het in gebed bij de Heer, als je hier moeite mee hebt. Want, zoals Jezus het gezegd heeft, je moet bij God zijn!

2 gedachten over “Heb uw naaste lief als uzelf.”

  1. Ben wel onder de indruk van uw blog, maar heb hierover wel een aantal vragen die mij persoonlijk raken in deze.

    Hoe kan je lieden zoals isis- terroristen of nu die vrouwelijke terroristen die willen terug komen om ons te vernietigen lief hebben?

    Heb in 2 missies met moslims als vijanden te maken gehad.
    Continu kom je er weer achter dat ze niet te vertrouwen zijn omdat ze achter je rug om afspraken schenden, de slachtoffer uithangen terwijl ze zelf wreder zijn als hij tegenstanders.

    Dan begint dit wel bij mij te knagen en heb ik er behoorlijk moeite mee om hen te respecteren.

    Ter info het gaat mij echt om moslimterroristen, andere terroristen en diegenen die hen steunen.

    1. Bedankt voor je reactie Jan!
      Over het liefhebben zou ik misschien een vervolg kunnen schrijven, want daar is ook weer zoveel over te zeggen.

      Wat ik hierover uit de Bijbel haal, is dat God hierin onderscheid maakt. Hij haat de zonde, maar heeft de zondaar lief. Met datzelfde onderscheid mogen wij ook naar mensen (en onszelf) kijken. God veroordeelt de zonde ook, die mogen wij ook afwijzen én ons er tegen verdedigen. De andere wang toekeren houdt niet in dat we ons gewillig moeten laten afslachten door terroristen. We mogen, moeten!, hen bevechten om het kwaad te stoppen. Keihard, maar rechtvaardig, zonder te worden zoals zij.

      Hoe onvoorstelbaar ook, ook voor hen hing Jezus aan het kruis. Ook voor hen is vergeving mogelijk. God verheugd Zich niet over de dood van een verloren mens, al is dat soms het enige wat rest als de gruwelen zo groot zijn….

      Je hebt mij ook aan het denken gezet hierover en ik ga me erin verdiepen voor een nieuwe blog.

      Hartelijke groet.

Plaats een reactie